Even een Update

Texel, maandag 17 aug. 2015

DSC02921 edtWe hebben een jaar genomen om te landen, om ervaringen van de wereldreis te verwerken en te delen met familie en vrienden. Trouwe volgers hebben gezien dat we wel al weer in Amsterdam waren en in Breskens, en in onze thuishaven Scheveningen om te genieten van de zonnige zomerdrukte. Nu zijn we even op Texel voor het waddengevoel.  Het regent. Buiten is het koud en binnen is de kachel aan, maar voor komende week zijn weer zomerse temperaturen voorspeld.

Het bootleven bevalt ons nog steeds bijzonder goed. We zijn van plan om volgend jaar opnieuw te vertrekken. Er zijn zoveel mooie plaatsen waar we nog niet waren, dat we weer opnieuw voor een paar jaar inschepen.

IMG_4911Luna Verde is er al helemaal klaar voor. Bij Medemblik Yacht Service (MYS) is ze uitgebreid onder handen genomen en zo hier en daar verbeterd. De romp is overgespoten met AlexSeal in dezelfde donker groene kleur.
Binnen is het lakwerk opgeknapt. De stoffering is vernieuwd en alle hallogeen lampjes zijn vervangen door LED.
Veel apparaten aan boord waren inmiddels 12 jaar oud, ruim 50.000 mijl verder en hadden hun beste tijd gehad. De generator, koelkast, wasmachine en kachel zijn vervangen door nieuw. De ankerlier en de oliemotoren in de hydraulische bediening van genua en grootzeil zijn gereviseerd.

Om de accu’s op pijl te houden als we er niet zijn en als de walstroom mocht uitvallen, hebben we na lang aarzelen toch maar een zonnepaneel van 80W op het kajuit dak geplaatst met een Victron MPPT regelaar. Eigenlijk vinden we zonnepanelen erg lelijk en de boot ontsieren, maar op het kajuit dak valt het paneel nier erg op.
Onze davits hebben we vervangen door elektrische, ook niet echt mooi, maar wel erg praktisch. Ze zijn sterk genoeg om de bijboot met motor en brandstoftank te dragen en steken ver genoeg uit om de bijboot achter het zwemplatform te laten zakken. Het zwemplatform blijft daardoor goed bereikbaar, ook als de bijboot in de davits hangt. We hebben nu ook verlichting op het achterdek, handig als je ’s avonds met de bijboot thuiskomt.

En dan de mast en het tuigwerk. Er waren nog geen tekenen van vermoeidheid, maar we wilden toch geen risico lopen. We hebben al het tuigwerk vervangen. De giek had haarscheurtjes bij het aangrijpingspunt van de neerhouder en is daar nu versterkt. Bovendien is de giek opnieuw gespoten en ziet er nu weer prachtig uit. Toplichten, het gieklicht en de zalinglichten zijn vervangen door LED.

De zeilen zijn nog niet aan vervanging toe. We hebben ze laten regenereren met een chemische behandeling door Red-Gull. North Sails heeft een paar beschadigingen hersteld. Het resultaat is weer verrassend mooi.

Tenslotte is ook de boordcomputer vervangen door een nieuwe, met 17” scherm. We hebben de MaxSea TimeZero Navigator (V2.0.4) erop geïnstalleerd voor navigatie en routering. Het programma is gekoppeld aan het B&G netwerk met de navigatie instrumenten en stuurautomaat, aan de Furuno GPS en radar/plotter en aan de AIS van True Heading. Alle elektronische gegevens gaan via een NMEA buffer en een programmeerbare NMEA multiplexer van Miniplex. Het was even lastig om alle data netjes in en uit de computer te krijgen, maar het werkt weer.