Plezierige Feestdagen

Amsterdam 10 december 2015

DSC03742 smallWe zijn weer terug op onze ligplaats in de Amsterdam Marina op de voormalige NDSM-werf aan de noordkant van het IJ. Luna Verde hebben we voor de kerst gepavoiseerd met 480 led-lampjes.
Even weg geweest naar Medemblik voor een laatste reparatie. Er waren spontaan barsten in de ruiten van het nieuwe windscherm ontstaan. De ruiten zijn nu vervangen en alles ziet er weer perfect uit.

De NDSM (Nederlands Dok en Scheepsbouw Maatschappij) was ooit de grootste scheepswerf van Europa. Nu is het gebied opnieuw een kweekvijver voor creatieven. DSC03527 (2) smallDe overblijfselen van de werf, hellingen en kranen, zijn beschermd industrieel erfgoed. Tussen de nieuwe ontwikkelingen blijft het oude productie proces zichtbaar.

Onze ligplaats is naast het “kraanspoor”, waarop rails lagen voor rijdende kranen. Bijna was de betonnen constructie gesloopt als niet de ontwerpster Trude Hooykaas er een mooi fundament in had gezien voor een kantoor. Boven op de betonnen dragers ligt nu een langgerekt glazen gebouw als “liggende wolkenkrabber”. Allerlei mediabedrijven hebben er een plek.

DSC03567 smallDe veerpont brengt je naar het centrum en weer terug. Voor velen een speciaal moment:
“…de klap van de pont tegen de kademuur, het klotsende water en de val van de klep… geen brug kan die sensatie wekken…” (Kees Fens). We vermaken ons hier uitstekend.