Zomerweer in maart

Scheveningen, 4 april 2021.

Opeens zomerse temperaturen voorspeld. Maandag 29 maart vergeten we Covid-19 eventjes, draaien de thermostaat in Zaltbommel naar laag en nemen de trein naar Scheveningen.

20210331_105641 (3)Het worden een paar mooie dagen om ook onze nieuwe genua uit te proberen. De vorige genua, een spectra zeil, had het 60.000 mijl volgehouden met tot het laatste moment een uitstekend profiel, maar begon te veel tekenen van delaminatie te vertonen.

Luna Verde ligt er heel mooi bij. Ze is de winter goed doorgekomen. Met een elektrisch kacheltje om vorstvrij te blijven en de ontvochtiger op 60% relatieve vochtigheid. Op ijs en sneeuw hadden we niet meer gerekend, maar hebben we toch gehad.

Na onze terugtocht vanaf Lanzarote in de zomer vorig jaar, hebben we weinig meer gevaren. Het onderwaterschip is dan ook behoorlijk aangegroeid en met name de schroef wil niet meer op volle toeren komen.

20210331_113330 (3)Luna Verde is net te zwaar voor de kraan in Scheveningen, maar bij Seaport Marina in IJmuiden kan ze gemakkelijk gelift worden. Zonder wind en met wat weinig stuwkracht uit de aangegroeide schroef varen we er dinsdag 30 maart naar toe. Het is prachtig warm zonnig weer. Woensdag 31 maart, nog zo’n mooie dag, gaan we om 9:00 uur uit het water. Behalve op de schroef blijkt de aangroei best mee te vallen en de boot is dan ook snel schoon gespoten. We vervangen de zink-anodes en kunnen weer  terug het water in. Omdat het nog steeds zo’n mooi weer is, besluiten we meteen weer terug te varen naar Scheveningen, nog steeds zonder wind, maar nu weer met een vlot draaiende schroef. Voor de haven zetten we nog even de zeilen, maar er is helaas te weinig wind om de nieuwe genua goed uit te proberen.