Retourtje Vlieland

Amsterdam, vrijdag 1 oktober 2021

Hier dan eindelijk een update uit het log van Luna Verde.

vakantie augustus 2021 smallWe zijn gezellig druk geweest in Zaltbommel en met de boot in Scheveningen.

Het overstortventiel van de boiler was gaan lekken en hebben we vervangen. Uit voorzorg hebben we ook maar eens de drinkwatertanks en het waterleidingsysteem ontsmet.

De watermaker, die we al meer dan een half jaar geleden hadden geconserveerd, hebben we gespoeld en alvast voorzien van antivries. De acculader van de boegschroef accu’s hield ermee op en hebben we vervangen. Ook hebben we de lader voor de startaccu van de generator vervangen. De nieuwe laders zijn veel efficiënter en een stuk slimmer, voorlopig hebben we daar geen omkijken meer aan.

20210804_094327 small (2)Natuurlijk hebben we ook nog een leuke tocht gemaakt. We hebben Nina, Sander met Kaan en Sten vanuit Scheveningen naar hun vakantieadres op Vlieland gebracht. We hadden er een week voor uitgetrokken. Op woensdag 4 augustus vertrokken we uit Scheveningen via IJmuiden naar Amsterdam waar we vastmaken in de Marina. Weinig wind en veel motoruren. Door sterke aangroei in Scheveningen hebben de schroef en de boegschroef het moeilijk. De schroeven worden gelukkig langzaam schoner.

Na een dagje Amsterdam varen we vrijdag 6 augustus naar Enkhuizen waar we afmeren in de Gemeentehaven, om de volgende dag al vroeg om 7:00 uur naar Vlieland te vertrekken. Voor zondag wordt er slecht weer verwacht.

20210806_143314 smallOm half twaalf zijn we door de Lorenzsluis en met gunstig tij zijn we zaterdag al om 16:00 uur in Vlieland. We hebben het best makkelijk. Kaan en Sten staan grote stukken aan het stuurwiel.

De haven van Vlieland is erg vol, maar doordat er vlak voor onze aankomst een paar schepen vertrekken krijgen we een mooi plaatsje. Hier blijven we tot woensdag liggen.

Met z’n tweeën varen we terug naar Scheveningen, via Medemblik waar we een weekje blijven.

Dan ziet het ernaar uit dat de wind naar een zuidwestelijke richting zal gaan draaien. Voor die tijd willen we terug zijn.

20210804_121721 smallWe vertrekken dinsdag 17 augustus  om 17:00 uur naar Enkhuizen waar voor anker gaan. Daar liggen we vlak achter de Maaike Saadet, die we in 2019 op Bermuda ontmoetten, een verrassend weerzien.

De volgende dag vertrekken we heel vroeg. Om 6:00 gaat het anker op, om 6:30 zijn we door het Naviduct, de sluis bij Enkhuizen, om 11:15 door de Oranje sluizen bij Amsterdam en om 14:30 door de kleine sluis bij IJmuiden.

Als we IJmuiden uit varen en de zee op gaan is de wind al behoorlijk naar het westen gedraaid. Over steile golven zeilen we hoog aan de wind naar Scheveningen. Er spoelt behoorlijk wat water over het dek. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt. Om 18:50 meren we moe en voldaan af in Scheveningen.