Terug op Lanzarote

Playa Blanca, woensdag 24 mei 2023.

We zijn weer terug op Lanzarote, Thijs een week eerder voor de onderhoudsbeurt van Luna Verde.
Met een paar enthousiaste helpers vaart Luna Verde naar de portaalkraan op de werf om uit het water gehesen te worden. Het blijft een spannende gebeurtenis , maar alles gaat weer goed. Het onderwaterschip wordt schoongespoten en voorzien van een nieuwe laag antifouling. De propeller en de boegschroef waren stevig aangegroeid. Ze krijgen een grondige schoonmaakbeurt. Twee huiddoorvoeren met afsluiters bleken behoorlijk gecorrodeerd en laten we vervangen.

Het leven aan boord is wat behelpen omdat koelkast, wasbak, toilet en douche buiten gebruik zijn, maar gelukkig zijn de sanitaire faciliteiten op de werf uitstekend. Nu Luna Verde toch op de kant staat is het eenvoudig om ook de romp een extra schoonmaakbeurt te geven. In het weekend wast Thijs de boot met azijn en een drupje afwasmiddel. Ze ziet er weer uit als nieuw.

Na een week is de klus geklaard en varen we met een glimmende boot weer terug naar onze ligplaats. Ook Wilma komt weer aan boord. Door een stabiel lagedrukgebied boven het Spaanse schiereiland blijft de wind voorlopig uit de noordwesthoek komen, wat niet gunstig is om richting Madeira en de Azoren te varen. We hebben dus ruim de tijd om watermaker en generator weer operationeel te maken en de voorraden aan te vullen.

Als we onze voorraden controleren blijkt de jam beschimmeld en de rijst te wemelen van de beestjes. Zelfs de plexiglas bus is aangetast, wat we nooit eerder gezien hadden. Kan kennelijk gebeuren.

Samen voorzien we onze nieuwe bijboot van een extra versteviging op de plaatsen waar hij tegen de davits gehesen wordt. Dat bleek ook bij de vorige bijboot goed te werken.

Inmiddels verplaatst het lagedrukgebied zich richting Marokko en wordt het gunstig om te vertrekken. We verwachten weinig wind, dus veel motor-zeilen, maar we hebben er zin is.