Van Lanzarote naar Madeira, 295 NM, 48 uur

Calheta. Madeira, maandag 29 mei 2023.

De wind is al lange tijd noordwest geweest en behoorlijk stevig. Dat is voor Madeira recht tegen de wind in. Maar donderdag 25 mei neemt de wind af, draait naar het noorden en kunnen we vertrekken. Wegens weinig wind zullen we veel motor-zeilen.

Van de Minor hadden we gehoord dat er op Madeira in Calheta, 16 NM ten westen van de hoofdstad Funchal, een gezellige jachthaven is met een supermarkt in de buurt. Voor de zekerheid bellen we om een plaatsje te reserveren. Dat blijkt mogelijk en we boeken voor een of twee weken, met een verwachte aankomst op zaterdagochtend.

We zeggen onze buren in Marina Rubicon gedag en om 8:45 uur varen we de haven uit. Met een leuk briesje zeilen we al snel 7 knopen, 35 graden aan de wind, richting Madeira. Helaas is rond het middag uur de wind op en gaat de motor bij. De komende twee dagen blijft dat zo.

De nachten zijn mooi en de wassende maan reist met ons mee. De eerste dag kruisen we de koers van bijzonder veel vrachtschepen, meer dan 5 schepen op minder dan 2 NM afstand, die allemaal keurig achter ons langs gaan. De tweede dag zien we geen vrachtschepen meer. Het weer wordt wat minder stabiel en er vormen zich links en rechts van ons buien. We houden het gelukkig droog.

Als we zaterdag ochtend omstreeks 8:30 uur aankomen is het havenkantoor nog gesloten en meren we af bij de dieselpomp. In ca. 45 uur hebben we 200 liter diesel verstookt.

Om 9:00 gaat het kantoor open. We kunnen de dieseltank weer laten vullen, inklaren, en krijgen een mooi plaatsje in de haven toegewezen. De marina ligt onder indrukwekkende rotsen. Er is een mooi zwemstrand met wit zand (geïmporteerd uit Marokko), en er zijn diverse restaurants.

We sluiten de waterslang aan en uit gewoonte spuiten we meteen het zout van de boot af. Dat blijkt wat overbodig omdat het kort daarna heftig begint te regenen. Toch nu toe hebben we elke dag wel een stevige bui gehad. Luna Verde blijft er mooi schoon bij.