Terug naar Lanzarote

Marina Rubicon, Playa Blanca, Lanzarote, 8 juni 2023

Restaurante Dos Combatentes

Het was leuk op Madeira. Gezellige haven bij Calheta. We troffen het festijn van de zegening van boten met muziek, dans, wijn en broodjes. Met de bus zijn we naar de hoofdstad Funchal gegaan, hemelsbreed 30 km, maar een busrit van 2:30 uur, met grote snelheid langs diepe ravijnen.

Funchal was voor ons een feestje van herkenning, met koffie op het terras van het Theater CafĂ©, een lekkere lunch bij het “Restaurante Dos Combatentes” en uiteraard een bezoekje aan de markt.

We houden de ontwikkeling van het weer elke dag in de gaten in afwachting van een mooi moment om verder te varen naar de Azoren, een tocht van vier dagen. Helaas wil het “Azoren Hoog” zich nog niet vormen.

In plaats daarvan blijft er een gebied van lage druk liggen bij de Azoren, met buien en onweer en stormachtige wind over de noordoostelijke Atlantische oceaan. Op Madeira draait de wind naar W-ZW, waardoor er een stevige deining in de haven begint te lopen en Luna Verde aan haar landvasten gaat liggen rukken. Wilma begon in de haven zeeziek te worden. Als de verwachting is, dat die deining nog erger gaat worden, lijkt het ons beter om maar te vertrekken.

Vanwege de depressies boven de Azoren willen daar liever nog niet naar toe. Ook een andere haven op Madeira is geen optie, omdat daar dezelfde deining loopt. Daarom besluiten we om terug te varen, iets wat we nooit eerder deden, maar we hadden ook nooit eerder een vaste ligplaats op Lanzarote.

Op vrijdag 2 juni vertrokken we. Het werd een mooie tocht van twee dagen, in het begin te zeilen met een ruime koers en een aardig briesje, later met minder wind en de motor erbij. Op 4 juni worden we met een prachtige zonsopgang ontvangen op Lanzarote, waar we wat uit te leggen hebben aan de buren die ons niet zo vlug terug verwacht hadden.