Zomer op de Canarische eilanden

Playa Blanca, Marina Rubicon, Lanzarote, zondag 23 juli.

Eind juni zijn we even naar Nederland geweest. De verjaardag van ons jongste kleinkind gevierd en natuurlijk weer met iedereen bijgepraat. Het was druk, maar erg gezellig. Begin juli weer terug naar Lanzarote met het plan om te zien of het nog een keer lukt om naar de Azoren te zeilen.

Eigenlijk zijn we nog nooit in juli of augustus op de Canarische eilanden geweest. Het is hier zomervakantie, geen zeilseizoen. Het waait nu voortdurend hard uit het Noorden, windkracht 5-6 Bf. Niet echt om lekker te zeilen, maar wel fijn voor de verkoeling. Het is hier dus best goed toeven. Het plan om een grote zeiltocht te maken stellen we maar even uit.

In plaats daarvan gaan we met de auto naar Fuerteventura. Het licht vlak ten zuiden van Lanzarote, 35 minuten met de Ferry. We toeren in twee dagen over het hele eiland, zien heel veel mooie stranden, maar verder is het eiland leeg en saai.

Waar het toerisme op Lanzarote voornamelijk Engels is, wordt je op Fuerteventura vaak in het Duits aangesproken, met name in het zuiden bij Morojable. Prachtige autowegen, mooie resorts, veel surfers, kleine haven. We vinden het leuker in Gran Tarajal, iets noordelijker, met een veel meer Spaans karakter, maar ook een kleine haven met weinig faciliteiten voor cruisers.

De verjaardag van Thijs vieren we met vrienden in Arrecife, waar we lekker uit eten gaan.

Natuurlijk zorgen we er ook voor dat Luna Verde niet vastgroeit in de haven. Als de wind dan ook twee dagen wat afneemt, zeilen we er uit. Na een rondje naar de vuurtoren gaan we voor de nacht voor anker bij de Papagayo stranden.

Door de ebstroom en de veranderlijke wind draaien we een paar keer rond ons anker. De volgende dag als we anker op willen gaan zit de ketting dan ook goed vast gedraaid om de rotsen 5 meter onder de kiel. Het wordt even spannend om zonder naar de ketting te duiken los te komen. Met Thijs op het voordek en Wilma aan het roer proberen we een rondje te maken. We overleggen via onze headsets. Met kleine stukjes vooruit en achteruit en de ketting onder spanning komen we stukje bij beetje los. Pas na een heel rondje om het ankerpunt is de ketting vrij, hoeven we alleen nog maar het anker op te halen, en kunnen we zonder schade terug naar de Marina.

Er wordt niet veel reclame voor gemaakt, maar er blijken op Lanzarote best veel cultuurmanifestaties te zijn, exposities en concerten van bijzonder hoge kwaliteit en meestal met gratis entree. Gisteren zijn we naar het 32-ste Canarische Jazz festival geweest op de Plaza de El Almacen, in de openlucht, op plastic stoeltjes.

Kaapverdische muziek en op flamenco geïnspireerde Jazz met een Cubaans tintje, opzwepende muziek waarbij je moeilijk op je stoel kan blijven zitten. Al snel wordt er op het hele plein gedanst. In de naastgelegen meeneembar halen we tapas met een wijntje, dat uitstekend smaakt. Een bijzondere avond en heel gezellig.