35 graden aan de wind

La Coruna, 8 juli 2010 

Falmouth - La Coruna (log interval 1 uur)

We waren van plan om in Falmouth te wachten op stabiel weer om de Golf van Biskaje over te steken, maar dat stabiele weer  laat erg lang op zich wachten. We wikken en wegen met andere Nederlanders in Falmouth wat te doen. Dan komt er een gunstig “gaatje” aan. Tussen een depresssie west van  Ierland en een warmte diep boven het Iberisch schiereiland krijgen we 3-4 dagen met westelijke winden. Volgens de grib-files zouden we met 35 graden aan de wind met een grote bocht buitenlangs de shipping lanes voor Brest gaan als we de draaing van de wind volgen tot 46 graden N, waarna het laatste stuk met NO wind voor het lapje zou moeten gaan. Met wat meer wind dan gedacht gaat het zoals voorspeld. We varen 7-8 knopen aan de wind. Lekker snel maar wel vermoeiend over indrukwekkende golven. Overdag nemen we om de beurt zoveel mogelijk slaap en de nacht delen we in wachten van 4 uur. Na 36 uur vinden we dat we stoer genoeg zijn geweest en besluiten de genua en het grootzeil te reven. We gaan dan nog 5 knopen, maar wel rechtop. Tijd om een maaltje te maken. Het wordt rijst met kip en mango met prei, paprika, champignons en gember. Smaakt heerlijk. Dan vind ook de wind dat hij lang genoeg stoer is geweest en houd ermee op. We motoren zachtjes de avond in met 2000 toeren. 

Dolfijnen voor de boeg

Zoals voorspeld draait de wind naar NO. De zee wordt erg rommelig. Eigenlijk te weinig wind voor de onrustige zee. We slingeren dan ook alle kanten op en zijn druk bezig met het dempen van rammelende bekers en glazen. 

Weerbericht op de Navtex voorspelt voor de volgende 24 uur 30 knopen wind rond Finistere. We hebben daar niet zo’n zin in stellen ons plan bij. We besluiten naar La Coruna te gaan en daar een paar dagen te wachten  om dan met rustig weer rond Finistere naar Portugal te varen. 

Op het laatste stukje van de oversteek worden we weer regelmatig vergezeld door dolfijnen, die er veel plezier aan lijken te beleven om ons te begeleiden.

Klik op link voor filmpje:   Dolfijnen voor de boeg in de golf van Biscaje

Na 3 dagen en 4 uur met 483 mijl op het log maken we vast in La Coruna