Naar Baiona

Sardines en inktvis

Genoeg gezien van Muros. We besluiten de volgende ochtend, zaterdag 17 juli, verder te gaan met een voorspelling van NNO 3-5 Bf. We maken de boot vaarklaar. Dat komt er bij ons op neer, dat alle spullen weer in de kastjes gaan waar ze horen.

Dan gaat er vlak naast ons een schip voor anker. Te vlak naast ons, zoals de volgende ochtend blijkt als bij het draaien van wind en tij zijn boegspriet een gat in de Zodiac prikt. Eigenaar biedt onmiddelijk aan alle kosten van reparatie te vergoeden, maar ja, daar is ons bijbootje nog niet mee gerepareerd.

.

.

.

..

We hopen in Baiona (na 44 mijl in 7 uur, half zeilend, half met de motor), een reparateur te vinden, maar krijgen al snel te horen dat we daarvoor naar de grote stad moeten (Vigo, 300.000 inwoners, 45 minuten met de bus). Intussen op internet uitgevonden, dat je een Zodiac (PVC) niet zomaar plakt. Eerst een paar behandelingen met primer, dan een paar lagen twee-componenten lijm op poly-uretaan-basis (vochtgevoelig), dan verbinden, aandrukken , 48 uur drogen en na 7 dagen op sterkte. Omdat we geen anderhalve week willen wachten, en omdat we horen dat laten plakken ook niet altijd even succesvol is, besluiten we de materialen in Vigo te kopen en de klus zelf ter hand te nemen. We hopen,  dat het met de vochtgevoeligeid mee zal vallen. Als dan op woensdagochtend blijkt dat na een dag de druk in de luchtkamers niet merkbaar is teruggelopen hijsen we vol trots onze bijboot weer in de davits.

schoolreisje naar Baiona

De yachtclub van Baiona heeft een bijzonder goed restaurant (geen zeilkleding, wel overhemd en lange broek, controle aan de poort), waar we genieten van een drankje met hapje. We vinden het leuker om op de markt sardines, gamba’s en inktvis te kopen en daar zelf een maaltje van te maken. We smullen ervan, het  is verukkelijk en het duurt een dag  voor de lucht van gebakken vis weer  uit de boot is.

Een middeIeeuwse vesting kijkt uit over de haven van Baiona, waar ook een replica ligt van de Pinta. Columbus kwam daarmee weer aan land in Baiona na zijn ontdekking van de nieuwe wereld.

.

.

.

Uit de nieuwe wereld

Ook uit de nieuwe wereld ontmoetten we een aardig stel dat zojuist is aangekomen na 34 dagen vanuit Bermuda langs de onderkant van de depressies. Ze hadden naar Ierland gewild, maar de wind bracht ze hier. Hun schip Norma heeft wel wat van de Pinta. Het is een Deense kotter, dwars en langs getruigd.