Coimbra

Figueira da Foz, 1 aug 2010

Bibliotheek Unversiteit Coimbra (1717)

Het is 45 km, of een uur met de trein naar Coimbra, ooit de hoofdstad van Portugal en in een prachtige fado bezongen door Amalia Rodrigues. Coimbra ligt aan de Rio Mondego. Onze haven ligt aan de monding van deze rivier.

Door een storing (reconstructie van de rails die al tijden duurt) brengt de trein ons niet helemaal tot het centraal station en gaan we het laatste stukje met de bus. Op aanwijzingen van het toeristenbureau volgen we een wandeling door het oude deel van de stad dat sterk gedomineerd wordt door de universiteitsgebouwen. We lopen langs de huidige medische- farmaceutische- en letteren faculteit en de faculteit voor technische wetenschappenen. Je kan hier een echt vak leren. We brengen een bezoek aan de oude bibliotheek en de kapel van Sao Miguel. Dikke muren zorgen ervoor dat het binnen aangenaam koel is met de juiste vochtigheid voor het behoud van de boeken. Vleermuizen zorgen er ’s nachts voor dat insecten niet de kans krijgen om zich aan de boeken te vergrijpen. Alles is overdadig met bladgoud versierd.

sms-je naar de kinderen

We wandelen nog door de karakteristieke steegjes en laten ons verleiden tot een eenvoudig menu van soep met daarna vis, sla en gekookte aardappelen en ook nog een toetje, inclusief brood, wijn en koffie in een rijk met tegelwerk versierd etablisement. We reken 15 Euro af voor ons beiden. Buiten is het inmiddels 30 graden geworden en gaan we opzoek naar de trein terug.