Marina Figueira da Foz

Figueira da Foz, 4 August 2010

Luna Verde in Figueira da Foz

Wij zijn hier nu een week. Eerst om de omgeving  te verkennen, dan om een kapper te vinden voor Wilma, en we vinden een hele goede, daarna om naar Coimbra te gaan en nu om te wachten op wat beter weer.  Het havengeld dat hier wel erg hoog is, maar per week ongeveer 30% lager dan per dag, stimuleert ook om wat langer te blijven.

Het waait al een paar dagen 20-25 knopen uit het Noorden. Omdat we naar het zuiden willen is daar op zich niets verkeerd aan, maar deze wind brengt hele hoge golven. Er staat nu een deining van 3,5 – 4.0 meter, en dat is heel hoog, hebben we gemerkt. Tegen het einde van deze week wordt het weer wat rustiger.

De havenmeester spreekt redelijk goed engels, in ieder geval veel beter dan ons portugees. Wegens een recente rationalisatie van diensten bemant hij tijdens kantooruren de “Recepcao de Jates” en functioneert daar als een Immigration officer die persoons- en bootgegevens registreert.  Weet daar helaas niets over ligplaatsen en tarieven. Voor een ligplaats moet je naar het havenkantoor. Daar blijkt dezelfde havenmeester te zijn met een kopie van het eerder ingevulde formulier die dan een ligplaats toewijst  en iets kan vertellen over faciliteiten en kosten. Buiten kantooruren registreert de “Policia Maritima” alle gegevens en wijst gelijk de ligplaats toe…..

De strandbar heet OASIS, je kan er chillen op zitzakken en in elke palmboom hangt een luidspreker waar fado’s uit klinken. We moeten nodig weer eens verder. Voor vrijdag de 6-de voorspelt de navtex voor het gebied Porto: Wind 5-6 B afnemend 4-5 B uit noordelijke richtingen , en golven 2-3 meter afnemend tot 2 meter. Ziet er gunstig uit.