Lagos, vallende bouten en een oververhitte boiler

14 augustus 2010

Pinta da Piedade bij Lagos

Bij het binnenvaren van Lagos komt ons de drukte tegemoet. Dit is dus de Algarve. Heel mooi weer, hele mooie marina en heel veel mensen.
Fomaliteiten worden snel afgehandeld. We meren af, ruimen de boot op, spoelen het dek af en doen snel wat boodschappen. We zwemmen heerlijk aan het strand naast de haven.
Het oude Lagos met karakteristieke straatjes wordt overspoelt met toeristen. Er is een overweldigend aanbod van eten, drinken en souveniers.

Op een moment horen we iets vallen op het dek. We liggen rustig in de haven en er is weinig wind. We schenken er dan nog niet veel aandacht aan, tot we de volgende dag en sluitring vinden op het kajuitdak. Als die uit de mast is gevallen, dan moet er boven iets los zitten. We zien niets, maar zijn er niet gerust op. Als we even later ook nog een bout vinden in het gangboord, moet er echt iets mis zijn. Aan de verstaging is niets te zien en ook het lopend want lijkt helemaal in orde tot we per ongeluk tegen de spi-boom stoten en die op het dek valt. De lummel-bout uit de halshoek is weg….. Op de naastgelegen werf laten we een nieuwe sluiting maken en borgen die met kit. Voortaan zullen we de beslagen regelmatig controleren

Als we de volgende dag willen vertrekken naar Porto Santo, blijkt er stoom in plaats van warm water uit de boiler te komen. Dat is best schrikken. Kennelijk te heet geworden. Het verwarmingselement blijkt voorzien van een eigen thermostaat, die is blijven hangen. We draaien de thermostaat  terug naar 40 gr. en controleren of hij netjes afslaat. Als dat gebeurt durven we alles weer in elkaar te zetten en zijn we toch vertrokken.