Puerto Rico

23 Mei 2011  

Plaza Las Delicias, Ponce

   

Spaans sprekend USA. Een eiland waar het Carribische mengt met het moderne America op het ritme van de Salsa. Het eiland met de beste koffie. We gaan er een weekje op uit.   

In de immense marina ven Puerto del Rey vinden we een veilge plaats om Luna Verde en de Seaquest een weekje achter te laten.   

We huren een mini-van en gaan naar Fajardo om in te klaren. Daar horen we dat we al eerder hadden moeten inkaren, op de Spaanse Virgin eilanden. Toch krijgen we een “Cruising Permit” voor een jaar voor de USA en voortaan hoeven we ons alleen nog maar telefonisch te melden als we in een andere haven aan land gaan.   

Casa Grande, Utuado

Het tropisch regenwoud is dichtbij. Te doen in een dagtochtje, inclusief wandeltocht over een fraai aangelegde pad.
Begeleid door een koor van kikkers genieten we van uitzicht over de Atlantische Oceaan en over de Carribische zee. Zoals te verwachten in een regenwoud, regent het ook.   

Op maandag 16 mei naar Ponce, een Spaanse koloniale stad, ooit de culturele hoofdstad van Puerto Rico. We logeren er in hotel Belgica, naast de Plaza Las Delicias, met de Cathedraal en een zeer opvallende rood-zwarte brandweeerkazerne. Vanaf de Plaza Las Delicias maken we een bustour door de stad. Fraai gerestaureerde huizen naast overklaarbaar bewoonde woningen.   

Druipsteengrotten

Dan naar Utuado via de route panoramique. Een weg met duizend bochten door prachtige natuur met palmen, varens, bamboe en nog veel meer. We logeren in Casa Grande, een omgebouwde koffieplantage met zo’n serene sfeer, dat Jannet en Wilma de dag beginnen met Joga oefeningen.
Als we de druipsteen grotten bezoeken begint het geweldig te regenen. We begrijpen dan pas goed waarom alles zo groen is.   

Via nog een stukje route panoramique en een heel stuk veelbaans snelweg komen we net voor het donker in San Juan, een echte grote stad. Voor drie nachten een hotel gereserveerd, Da House, op advies van de man die ons de nieuwe dingy verkocht, in het midden van Old San Juan.   

Da House

Da House is het nieuwste, hipste en voordeligste hotel, helemaal volgehangen met eigentijdse kunst. Op de begane grond  is de Nuyorican, een heel populaire salsa bar. Geen restaurant in het hotel, maar ontbijt om de hoek in de Maillorcan of in de Bombonera, een ontmoetingsplaats in San Juan sinds 1902.   

Het blijft voortdurend regenen. Warm, maar wel nat. Van onder de paraplui genieten we van oude straatjes met leuke winkeltjes vol moderne en “retro” spullen. We bekijken forten uit de 16-de eeuw, de Cathedraal en het kerkhof. Thijs gaat naar de kapper om de hoek naast het hotel. Als dat goed afloopt, waagt Wilma zich ook in salon, waar overigens vooral veel nagels worden gelakt.   

Fort

Met de Seaquest bemanning eten we voortreffelijk Italiaans.   

De buien blijven heftig. Goed voor een museumdag. Met de bus naar Santurce, een wijk met academies voor beeldende kunsten en voor ballet. We bekijken het Museo Contemperano (veel werk uit  Miami) en het Museo Puerto Rico met 18-de eeuwse religieuse kunst en 20-ste eeuwse impressionisten uit Puerto Rico. Het valt op zoveel als er gedaan wordt om beeldende kunst voor kinderen toegankelijk te maken.   

Ten slotte doen we nog even de Mercado de Rio Piedras en als Jannet en Wilma zich vermaken bij Macy’s bezoeken  Huib Jan en Thijs  de Bacardi fabriek.   

Bonbonera

Het was mooi maar we krijgen weer zin om een eindje te varen. Het plan is om de Carribische zee over te steken naar Bonaire, zo’n 400 mijl.  

.  

.  

.  

.  

.  

.  

.  

.  

Mercado de Rio Piedras