Naar Aruba

Aruba, maandag 5 december 2011

Voor anker in Paardenbaai. Vlak voor Surfside Beach en naast de landingsbaan van het Reine Beatrix vliegveld van Aruba. Banketstaaf bij de koffie. Vanmiddag Sinterklaas ontmoet in Oranjestad.

Het is alweer bijna een week geleden, dat we na groot onderhoud, met nieuwe voorraden en schoongespoeld door heftige regenbuien vertrokken uit Willemstad, Curacao.  Om vier uur ging de wekker en een uur later varen we in het donker over spiegelglad water onder de Julianabrug door naar de Pontjesbrug. Die vaart langzaam voor ons open. De handelskade is kleurig verlicht en stil. De pontjesbaas zwaait ons uit.

We vertrokken vroeg om voor het donker in Barcadera op Aruba te  zijn om in te klaren en dan door te varen naar Oranjestad. Omdat het beetje wind, dat ons was voorspeld, niet wil komen, motoren we de  hele tocht.  Met de langzame deining gaat dat rustig. Een paar dikke regenbuien passeren ons links en rechts en slechts eentje treft ons vol. We schuilen binnen. Na 20 minuten begint alles weer op te drogen.

Als we om 2 uur aankomen in Barcadera ligt de kade vol met Venezolaanse barken die hier hun groente en fruit aan land brengen. In vloeiend spaans worden we toegeroepen.  Ze nodigen ons uit om langzij af te meren en helpen heel vriendelijk met de lijnen. De douane vraagt nog even of we alcohol, sigaretten of wapens aan boord hebben en als dat niet zo is mag Thijs aan land om in te klaren. Eerst Immigration en dan Customs. De formulieren hadden we gedownload via internet en al ingevuld. Met een halfuurtje zijn we weer onderweg naar Oranjestad.

Twee grote Cruiseschepen markeren de haveningang van Oranjestad. In Paardenbaai liggen al een paar jachten voor anker. Nederlands, Engels, Frans, Amerikaans en Canadees.  Op veel plaatsen ligt hier maar een dun laagje zand op de rotsbodem. Het anker hobbelt er gewoon overheen. Na drie  keer proberen liggen we dan toch vast.  De Engelse buren, die ons gedoe hebben gadegeslagen, komen uitleggen waar we met de dingy aan de kant kunnen komen, waar we het afval kunnen laten, brandstof kunnen tanken en waar de wasserette en de supermarkt zijn. Wat wil je nog meer ? We voelen ons meteen thuis.