Naar Tanna (Vanuatu)

Fiji was heel mooi, 300 eilanden en 500 eilanden bij laag water. We hebben de boot onverwachts 2 weken achtergelaten in Port Denarau Marina om naar Nederland te gaan wegens het overlijden van Thijs zijn moeder.  Ze is 90 jaar geworden. We waren op tijd in Nederland om afscheid van haar te nemen en de begrafenis bij te wonen.

Intussen is Michela, die met ons mee gaat varen van Fiji via Vanuatu naar Nieuw Caledonie, heel hartelijk opgevangen op de Seaquest.

Op zondag 12 augustus waren we weer terug op Fiji. Net te laat voor de verjaardag van Huib Jan, maar net op tijd voor de verjaardag van Michela. We worden heel feestelijk ontvangen en hebben kadootjes voor iedereen.

Na nog een en dagje bijkomen aan boord, doen we boodschappen in Nadi en veretrekken op 14 augustus naar Lautoka.

De watermaker houdt er nu echt mee op.  We hadden het al een beetje verwacht en daarom een set reserve onderdelen mee genomen uit Nederland. Dat wordt een projectje voor op Nieuw Caledonie.

Bij customs in Lautoka kunnen we al 24 uur voor vertrek uitklaren, maar immigration wil dat we binnen een uur vertrokken zijn. Omdat het nog niet waait, vertrekken we heel langzaam, maken nog een tussenstop bij Musket Cove, genieten daar nog even van het zwembad en de prachtige baai en verlaten donderdag 16 augustus Fiji ten noorden van het Malolo rif.

De passaat is inmiddels weer gaan waaien. Met 20 tot 25 knopen wind uit het zuidoosten gaat het lekker snel over een onstuimige oceaan. Het is wel even wennen aan het gerol op de golven.  Na een dagje last van zeeziekte, krijgen we het ritme weer te pakken. Michela leert snel en ontpopt zich als een prima “chef, deckhand en mate”.

Het gaat bijna te snel. Even lijkt het erop, dat we te vroeg in het donker zouden aankomen. Maar dan neemt de wind weer af en varen we de laatste 50 mijl zachtjes op de motor over een weer gladde oceaan. Tanna doemt op in het ochtend gloren onder roze wolken. Een uurtje na de Seaquest ankeren we achter in “Port Resolution”.