Nieuw Caledonie

Noumea, 23 Sept. 2012

We hebben de tanks weer helemaal vol met water. Dat is wel heerlijk na dagen zuinig doen op zee. We spoelen de boot af en we kunnen weer uitgebreid aan boord douchen. Reparaties stellen we nog even uit, eerst de omgeving verkennen.

Op 5 minuten lopen van de haven is de lokale markt. Dagelijks verse groente, vlees en vis. Er is een zeer ruim aanbod van tonijn en dat laten we ons prima smaken. Een minuut verder is MacDonalds met ernaast het museum, waar alle polynesische culturen getoond worden. De supermarkten van Casino, Champignon en Carrerfour zijn op loopafstand en onderweg komen we langs twee prima banketbakkers.

Met een autootje toeren we door het zuidelijke deel van het eiland. Daar bezoeken we de “chutes de la Madeleine”. Deze watervallen liggen in een mooi reservaat waar we een wandeling maken, maar het weer laat ons in de steek . Het begint te regenen en dat blijft de rest van de dag.

Het weer is hier wat frisser. Eigenlijk best aangenaam. Overdag zo’n 22 graden en ’s nachts koelt het een paar graden af.

Op woensdagavond trakteert Michela ons op een heerlijk etentje samen met de Seaquest crew. Ze heeft een prachtig afscheidslied gemaakt en ook de Seaquest crew laat weer van zich horen. Na een heel gezellige avond zwaaien we haar uit. Zij vertrekt naar Australie en wij gaan een beetje stilletjes terug naar de haven. We hadden het erg gezellig met z’n drieen .

Dan wordt het tijd voor de reparaties. Voor de diepvries vinden we Loic. Hij is een prima vakman, die het systeem schoonblaast en opnieuw vult. Het werkt weer als van ouds. Daarna gaat de watermaker van zijn plaats. Huib Jan en Thijs halen hem helemaal uit elkaar. De nieuwe O-ringen had Michela al meegebracht. Na een dag sleutelen zit het apparaat weer in elkaar. Maar helaas, het blijkt te lekken. We pompen meer water in de boot dan in de tanks.  De volgende dag opnieuw, maar weer blijkt het apparaat te lekken. We bellen Rob Wink in Lelystad. Hij herkent het probleem. Op zijn aanwijzingen monteren we alles opnieuw.

De lekkage blijkt nu verholpen, maar er wordt nog geen druk opgebouwd . Weer Rob gebeld. Hij is er heel zeker van dat het nu aan de kleppen moet liggen. Inmiddels kunnen we het apparaat met de ogen dicht uit elkaar halen. We maken de kleppen schoon en zetten alles weer in elkaar. De vreugde is groot als hij het dan blijkt te doen. Huib Jan en Thijs hebben een prima gevoel dat ze het hebben geklaard.  Tijd voor champagne ! 

Dan is de generator aan de beurt. We vinden Stephane, die veel ervaring heeft met Fischer Panda. De kleppen blijken door corrosie aangetast en te lekken. Dat moet er de oorzaak van zijn, dat het starten de laatste tijd steeds moeilijker ging. We bestellen nieuwe kleppen en een set pakkingen.

Intussen vermaken we ons uitstekend. We wandelen naar het strand van de Bay de Citron en Anse Vase.

Met een week zijn alle spullen aan boord, en slijpt Stephane de kleppen netjes in op de cylinderkop. De compressie wordt weer zoals het hoort en we krijgen het gevoel dat de generator loopt als nooit tevoren.

Tenslotte moet ook het toilet een grote beurt. We maken alle onderdelen schoon en vervangen de afvoerslang. Die bleek behoorlijk dichtgeslibt te zijn. Ook het toilet doet het nu weer uitstekend.

In de haven is het inmiddels heel vol geworden. Christine en Stefan van de 12Moons, die we kennen van de ARC, zijn onderweg naar Nieuw Zeeland en komen langs. Het wordt steeds gezelliger.

Toch gaan we zo langzamerhand weer plannen maken om verder te gaan. We zijn hier nu bijna vier weken.

We willen naar Bundaberg in Australie, om daar de boot voor het cycloonseizoen achter te laten als we voor vier maanden naar Nederland gaan.

.

.