Met gierende wind rond Cabo Raso

Portimao, woensdag 6 juli 2016

DSC04580Vrijdag 1 juli vertrekken we om 15:00 uur uit Baiona. Geen wind en een lekker warm zonnetje.
 Tegen het einde van de middag gaat het waaien. Om 20:00 hebben we al 22 knopen wind uit het noorden. De zee wordt onstuimiger. De spullen rammelen in de kastjes en we leren opnieuw om alles beter klemvast te zetten.
Het schiet wel lekker op. We varen door. Voorbij Povoa de Vasim en Figuera da Voz met de bedoeling om de volgende avond een stop te maken bij Cascais.

Net als bij onze vorige reis begint het rond Cabo Raso plotseling hard te waaien. In nog geen kwartier trekt de wind aan tot meer dan 35 knopen. We hebben even geen tijd om foto’s te maken. Gereefd vliegen we de rots voorbij en zoals verwacht neemt de wind ook weer net zo snel af als hij gekomen is.

De zon gaat bijna onder en we denken rustig te ankeren in de baai voor Cascais. Dat blijkt een vergissing. Als we de baai invaren trekt de wind weer aan, nu tot 40 knopen. Het schuim vliegt van de toppen van de goven. Op 7 meter diepte laten we het anker vallen en zetten 40 meter ketting. Dat zou genoeg moeten zijn. Maar de wind pakt ons op. DSC04586Alsof er geen anker aan de ketting zit schuiven we dwars door de baai. Tot onze grote schrik weten we maar net vrij te blijven van andere boten.
 Als we de ketting weer binnen hebben, blijkt er een dik stuk hout aan de punt van ons anker geprikt. Daarmee schuift het anker vlot over de bodem. Terwijl de golven over het dek vliegen valt het niet mee om het anker weer vrij te krijgen. Het lukt en we zetten opnieuw 40 meter ketting. Het anker houdt meteen en alsof de wind had toegekeken houd het op met waaien.

De volgende dag is er weer weinig wind. We zeilen met de motor bij naar Sines, waar we de nacht achter ons anker doorbrengen. Het is dan nog maar een dagje varen naar de Algarve om Cabo De Sao Vicente. We gaan Lagos voorbij en ankeren bij Portimão.