Naar Lagos

Lagos, donderdag 21 juli 2016

DSC04635We liggen nog rustig achter ons anker in de havenkom van Portimão, als er een grote cruiseboot de haven invaart. Hij kan er makkelijk langs. Toch komt de havendienst ons heel nerveus vertellen dat we onmiddellijk moeten vertrekken. Dan blijkt dat de cruiseboot wil draaien, precies op de plaats waar wij liggen en besluiten wij wijselijk om maar anker op te gaan. Mooie gelegenheid om ook eens verder te kijken.

We gaan naar Lagos, een uurtje varen, en vinden een plaatsje in de marina. Lekker lux. Water, elektriciteit en Wi-Fi op de steiger, zwembad, Pingo Doce (een zeer goed geoutilleerde supermarkt) op 5 minuten lopen en een stad met wat minder extreem toeristische uitstraling. Veel Engelsen en een enkele Nederlander hebben hier hun thuishaven. Het is goed toeven hier.

DSC04683Met een huurautootje verkennen we het groene achterland van de Algarve. Langs de Ribeira de Odelouca met citroen- en limoenplantages rijden we naar Monchique waar we ons de traditionele gastronomie laten smaken. Vooral de Assuadure de Monchique blijkt bijzonder lekker en eenvoudig te bereiden. Gaan we thuis ook proberen.

Terug via het hoogste punt van de Algarve (Foia, 902 meter), langs Silves, in de tijd van de Moren een belangrijke stad. Silves heeft nu nog steeds een voorname uitstraling. Maar de rivier is verzand en Silves is nu alleen nog maar bij hoog water per kano te bereiken.