Tazacorte, aan de andere kant van La Palma

Marina Tazacorte, La Palma, woensdag 30 mei 2018.

DSC07561 (2)Dinsdag 22 mei komt de zon op om 7:10. We zijn om 6:00 opgestaan om met het eerste licht te vertrekken uit de haven van Santa Cruz. Het waait dan nog niet. Elke dag steekt de wind op om een uur of tien om tegen het einde van de middag weer te gaan liggen. De havenmeester adviseert ons om voordat de wind weer opsteekt rond de zuidpunt van La Palma te zijn. Er kunnen bij de Punta de Fuencaliente steile zeeën ontstaan als de wind tegen de stroom in blaast. Het lukt ons heel mooi om op tijd te zijn. We varen op de motor over een spiegelgladde oceaan.

Na 30 NM lopen we om 12:30 de marina van Tazacorte binnen. We hadden al gebeld om een plaatsje, maar het gereserveerde plekje is wat smal, terwijl er voldoende ruimte is aan de volgende steiger waar we achteruit de box in varen. !cid_5a9db2d7-d136-4d26-be2d-769969faf8d5@hdt_is (2)We worden in het Nederlands welkom geheten en geholpen met het vastmaken van de lijnen. We blijken naast de Dutch Link terecht gekomen te zijn met Mike en Jeannette, die we vorig jaar tegen kwamen op Sao Miguel (Azoren) en we worden meteen uitgenodigd om ’s avonds mee te eten. ook Floris en Yvar zijn van de partij. Zij liggen buiten voor anker met de Lucipara2, die we eerder op Lanzarote tegenkwamen. Zo wordt het meteen heel erg gezellig.

DSC07599 (3)Mike en Jeannette zijn ervaren wandelaars, met name Mike. Voor ons een mooie gelegenheid om met hen een serieuze bergwandeling te maken. Donderdag 24 mei eerst met de bus naar Tijarafe en dan lopen we het pad vanaf 663 meter hoogte langs de zuidkant van de Barranco del Jorado naar de kust. Het pad is erg smal en erg steil, zoals alles op La Palma, maar met de wandelstokken die Mike ons leende, lukte het om na ongeveer 4 km heelhuids beneden aan te komen bij de Cueva de Candelaria. Het is een unieke rots-baai met een dozijn huisjes gebouwd onder de reusachtige overhangende rotspartij. Ooit een haventje om goederen te transporteren langs de kust van het eiland, omdat de wegen over het eiland zo moeilijk begaanbaar zijn. Nu is het een onderkomen voor vissers en weekend verblijf. !cid_937088ED-B3B4-45AF-A3E8-5083B3D38CADWij pauzeren er voor de lunch.

Dan weer verder. Nu langs de Barranco del Pueblo steil naar de top, waar we ook vertrokken op 663 meter hoogte. Intussen ook nog twee richels gepasseerd. Alles bij elkaar hebben we ongeveer 9 km afgelegd en in totaal ca. 1200 meter geklommen en 1200 meter gedaald. We zijn erg trots op onszelf.

Vanuit de haven loopt er een pad steil omhoog langs de wand van de Barranco de las Angustias naar de Mirador del Time op 594 meter hoogte. Dat wordt onze volgende tocht. Inmiddels durven we dat wel aan. Zondag 27 mei vertrekken we na de koffie. Het pad naar boven is een smal keien pad. Het uitzicht is super. Na elke bocht opent zich een nieuw stukje van de Aridane vallei en er zijn wel honderd bochten. Uiteindelijk krijgen we een prachtig uitzicht op de plaats Tazacorte en de haven van Tazacorte. DSC07631Bij de Mirador pauzeren we en nemen we de bus terug naar beneden.

Woensdag 30 mei is de Canarische nationale feestdag. Alles is gesloten en overal is er feest. We nemen de bus naar Los Llanos, 7 km over de weg, 5 km langs de wandelpaden. Los Llanos De Aridane is het economisch centrum van het eiland met schaduwrijke pleinen en een uitgebreid voetgangersgebied met alle soorten winkels. Het is er gezellig druk. Er wordt druk geflaneerd en de terrassen zitten vol.

Steeds meer van de Koninklijke wegen (Camino Real), die vroeger de dorpen verbonden, worden in ere hersteld voor de wandelaars. Zo ook de route van Los Llanos, op 350 meter hoogte, terug naar de haven. DSC07661 (2)Een prachtige afdaling door de Barranco de las Angustias. De route leidt door de bekende bananenplantages. In dit rijke gebied zien we ook avocados. Na twee uur zijn we weer aan het strand van Tazacorte en trakteren we onszelf op een glas wijn.

We zijn hier nu anderhalve week. Het plan is om morgen uit te checken en vrijdag naar La Gomera te gaan. We zijn hier nog niet uitgewandeld. We komen zeker terug.