Een ruig tochtje

San Sebastian. Marina La Gomera, zaterdag 2 juni 2018.

DSC07690 (2)Vrijdag 31 mei 07:00, als het net licht begint te worden, vertrekken we uit Tazacorte, uitgezwaaid door Jeannette en Mike. We verwachten 20 knopen wind uit Noordoost bij de oversteek van La Palma naar La Gomera. Als we vertrekken waait het niet. In de beschutting van het eiland motoren we langs de westkant naar het zuiden. Maar aangekomen bij de zuidpunt zien we de schuimkoppen al voor ons. Het vlakke water verandert plotseling in een kolkende zee. De wind versnelt rond het eiland tot 35 knopen, windkracht 7. Het is volle maan geweest en er staat een stevige stroom van twee knopen tegen. Maar we gaan hard. Met een gereefde genua en een half grootzeil gaan we 9 knopen door het water en 7 knopen over de grond. DSC07707 (2)Gedurende de oversteek neemt de wind langzaam af tot 25 kopen en gaat de genua weer vol.

Omdat we La Gomera niet aan lager wal willen hebben kiezen we ervoor om aan de westkant, achter het eiland langs te varen.  Wanneer we vier uur later de prachtige vallei Valle del Rei passeren is de wind weer helemaal weg en de zee weer net zo vlak als toen we vertrokken.

Bij San Sebastian is het erg vlagerig, 20 knopen wind afgewisseld met 7 knopen. We roepen Port Control op VHF 12, maar die antwoordt niet. Langzaam varend naar de marina  maken we de stootwillen en landvasten klaar. De marina op VHF 9 antwoordt wel. We krijgen een plaatsje tussen stoere sportvisboten. Om 17:00 liggen we vast na 72 NM door het water en 65 NM over de grond.

DSC07716 (2)Dan blijkt, dat er volgende week een grote viswedstrijd is voor de diepzeevissers (Campeonato de Pesca de Altura) en dat we beter aan de kop van de volgende steiger kunnen gaan liggen. Dat doen we de volgende dag. eerst willen we even bijkomen en genieten van de hernieuwde kennismaking met La Gomera.