In Quarantaine

Sao Miguel, Ponta Delgada, zondag 28 juni 2020.

20200627_135342 (2)De quarantaine is benauwend. We hebben water en elektriciteit, maar we mogen niet van de steiger af. Er zit een hek voor de steiger en dat hek zit op slot. Pas na 14 dagen quarantaine, met aftrek van de dagen dat we op zee waren, mogen we inklaren. De havenmeester heeft wel een Corona test voor ons aangevraagd en dat zou binnen een dag kunnen gebeuren, maar de testprocedures zijn overbelast, omdat er nu ook vliegtuigen met toeristen aankomen. Ook biedt de havenmeester ons aan, dat we een boodschappenlijstje kunnen opsturen en dan kan hij zorgen dat de spullen aan boord gebracht worden. Dat doen we, maar er gebeurt niets. Kennelijk ook overbelast.

En dan melden zich Toon en Marij met Wende van de Pien. Drie dagen eerder aangekomen uit Mindelo na 11 dagen op zee. Marij biedt aan boodschappen voor ons te doen. We nemen dat aanbod maar al te graag aan en snel hebben we al onze voorraden weer aangevuld. Super goed van Pien.

20200628_160055 (2)Op de kade, voor onze boot, ligt een druk bezocht cafĂ© restaurant “Provisorio”. Op internet vinden we het telefoon nummer. Ze zijn bereid om bestellingen aan boord te brengen, dat wil zeggen afgeven aan het hek. De ruimte onder het hek is groot genoeg om er de meeneemgerechten door te schuiven. En dat doen we. We laten ons verwennen met Pizza, gebakken kabeljouw met aardappeltjes en salade en chocolade toetjes. Dan wordt het leven toch nog even leuker.

Intussen bestuderen we de weersverwachtingen. De voorspellingen blijven warrig. Aanvankelijk geven de berekeningen steeds andere uitkomsten. Langzamerhand ontwikkelt zich toch een soort van stabiel patroon, met een rug van hoge luchtdruk zonder wind van de Azoren tot het Engelse kanaal. Ten noorden daarvan passeren elke 4 dagen depressies, wisselend van diepte, met wind uit zuidwestelijke richting. Tegelijk wakkert de wind langs de Portugese kust aan uit noordelijke richting.

routeHet ziet ernaar uit dat zich op onze route richting Brest geen heftige stormen zullen voordoen. Hoogstens kan blijken dat we te weinig brandstof hebben om door de windstiltes heen te komen. We besluiten maandag 29 juni te vertrekken en een route te kiezen lang de noordkant van de rug met hoge luchtdruk.

Net als we dat besloten hebben komt de havenmeester melden, dat er een Corona test voor ons beschikbaar is. Zaterdag wordt wat slijm uit neus en keel afgenomen en zondag ochtend komt de mededeling dat we negatief zijn bevonden en kunnen inklaren. Dat doen we meteen en we verhuizen naar de westelijke marina. We gaan uit eten in de stad en vertrekken de volgende ochtend.