10 dagen in de Ria de Muros e Noia

Muros, vrijdag 22 juli 2022.

Marina Muros

Op woensdag 13 juli kwamen we aan bij Muros. We gingen er als enige voor anker. Prima plek om bij te komen van de oversteek van de golf van Biskaje. Met name het laatste stukje was erg bewerkelijk. In het donker twee keer een stormrondje om te blijven zeilen en niet in de Shipping lane te komen.

Als er onweer met rukwinden wordt aangekondigd voor de volgende dagen,. vragen we om een plekje in de marina. Havenmeester Pedro is ons bijzonder gunstig gezind en houdt een plaatsje vrij op de eerste rang. Hij staat er op om zelf onze landvasten vast te maken. Erg goed bedoeld, maar als hij weg is verknopen we de landvasten toch liever op onze eigen wijze.

Verjaardagsontbijtje

Vrijdag 15 juli vieren we de verjaardag van Thijs. Van middernacht tot 4 uur ’s ochtens krijgen we een bont onthaal met vuurwerken en een geweldige hoeveelheid dance-muziek. Het klinkt oorverdovend uit mega luidsprekers van middernacht tot 4 uur ’s ochtens. Als het de bedoeling was om dwars door onze boot en onze oordopjes heen te dreunen, dan is dat bijzonder goed gelukt. Het is het feest van de Virgen del Carmen, beschermvrouwe van de vissers.

Zaterdag wordt het podium afgebroken. Maar tot onze schrik zien we dat er een nog groter podium wordt opgebouwd. De keuze is meedoen of wegwezen. We kiezen ervoor om weg te gaan en varen naar Portosin, aan de overkant van dezelfde Ria, waar we voor twee nachten voor anker gaan.

Iglesia de Santa Maria A Nova in Portosin

Portosin is goed verzorgd, maar een beetje saai. Veel nieuwbouw appartementen. Met enige moeite lukt het om een plaatsje in de marina te vinden voor twee nachten. Op dinsdag gaan we met de bus naar Noia, wat groter dan Muros, en met een middeleeuwse historie uit de 14-de eeuw. We maken er een leuke stadswandeling en bezoeken er ook de Iglesia de Santa Maria A Nova, waar een geweldige collectie graftomben wordt bewaard. Weer wordt ons duidelijk dat er in de middeleeuwen een hoogstaande beschaving was.

Onder de bogen van het historische centrum genieten we van een verassend goed “menu del dia”. In Galicië houden ze van erg lekker eten.

Terug in Portosin is daar ook de Minor aangekomen. We nemen uitgebreid de tijd om ervaringen uit te wisselen en plannen te bespreken.

Inmiddels heeft het “Azoren hoog” het gewonnen van lokale depressies en ontwikkelt zich de “Portugese Noord”, waardoor we met noordelijk wind verder naar het zuiden willen komen. Eerst nog even wat heftig met windkracht 7, later in de week afnemend. We besluiten om terug te gaan naar Muros en daar te wachten op het afnemen van de wind. We ontmoeten er Pam en Claudia met hun opstapper Martin van de catamaran AiBO, pas vertrokken voor het grote avontuur, en hebben een gezellige borrel aan boord van de Luna Verde.

Wachten in de Ensenada de Boralle

Inmiddels is het weer bijna weekend en staat er een Heavy Metal festival in Muros op het programma. We besluiten om daar niet op te wachten maar aan de overkant van de Ria in de Ensenada de Boralle voor anker te gaan.