Terug op Lanzarote

Marina Rubicon, zaterdag 25 februari 2017

CanariesWe zijn weer een beetje thuisgekomen. Terug in Marina Rubicon na een “Rondje Canaries”. Heel afwisselend. De eilanden zijn ook heel verschillend. De noordoostelijke eilanden Lanzarote en Fuerteventura zijn het oudst, 15 – 20 miljoen jaar, en dan ook grotendeels geërodeerd en dor. Lanzarote is echter niet zo lang gelden voorzien van een nieuwe laag vulkanisch puin en heeft daardoor een maan-achtig landschap. Gran Canaria en Tenerife zijn veel jonger. Ze steken 7000 meter boven de zeebodem uit en 3000 meter boven het water. Omdat de lucht er opstijgt, regent het regelmatig en is er een uitbundige vegetatie.

Op La Gomera zijn we uiteindelijk 3 weken gebleven. Vanuit San Sebastian vertrokken we met een beetje regen maar een heerlijk windje van 15 knopen uit het zuiden. Omdat de ankerplaatsjes in de buurt van het vliegveld van Tenerife-Zuid weinig beschutting gaven, zijn we doorgevaren tot achter Punto de Abona. Daar geankerd op 5 meter diepte in zand.

DSC05726Heerlijk rustige nacht gehad. Volgende ochtend was de wind zwak en uit het noorden, zodat we aan lager wal waren komen te liggen. Met een beetje zeil en veel motor zijn we daarna doorgevaren naar Santa Cruz. Reserveren bleek niet nodig geweest te zijn. Er zijn veel lege plaatsen aan elke stijger.

Wel leuk om ook weer eens in een grote stad te zijn. Santa Cruz heeft monumentale gebouwen en alle stadse voorzieningen die je kan bedenken. In het bijzonder ook een grote vers-markt met groente, fruit en vlees en vis. We liggen er heel riant, rustig, veilig en bijna midden in de stad. We merken niets van een deining in de haven, die er volgens de pilot zou moeten zijn.

Met de tram zijn we naar La Laguna geweest, een stad uit de 15-de eeuw, ooit bruisend middelpunt van handel en vertier, nu fraai gerestaureerd op de wereld erfgoedlijst van Unesco.

DSC05959-1En dan is er natuurlijk ook het Carnaval van Santa Cruz. Na dat van Rio, het tweede grootste carnaval ter wereld. We gaan naar het concours van de Comparsas, grote dansgroepen, ca. 60 personen, met veel glitter en veren. Elke groep, begeleid door eigen koor en orkest, heeft een half uur voor zijn show, met dans op Caribische ritmes. Het begint om 8 uur ’s avonds en om 1 uur lopen we weer terug naar de boot, met de samba’s nog in ons hoofd.

Als de wind op 22 februari vanuit het noordoosten draait naar het noord-noordwesten kunnen we gemakkelijk in een keer terugzeilen naar Playa Blanca. We wachten daarom niet meer op het eigenlijke carnaval. Rond het middag uur vertrekken we uit de marina van Santa Cruz en met ca. 15 knopen wind zeilen we de 140 mijl naar Lanzarote in 18 uur. We komen er vlak na zonsopkomst aan.

La Gomera

San Sebastian, La Gomera, 14 februari 2017

20170205_154008Het zeil is inmiddels gerepareerd en is weer netjes in de mast opgerold. We wandelen veel, langs diepe ravijnen en over hoge richels. Ook het klussenlijstje wordt steeds kleiner. Tijd dus om weer eens verder te gaan. Het weer is rustig, de windrichting is veranderlijk en de temperatuur is overdag 20 C. Mogelijk komen we deze week weer op Tenerife.