Martinique

Le Marin, Martinique, zondag 27 januari 2019.

20190127_165428Het is al bijna twee weken geleden, dat we zijn aangekomen op de Caraïbische zee . We zijn nu helemaal “geland”, we hebben ons gebruikelijke ritme weer opgepakt. Le Marin is een prima plek om aan te komen. Er liggen hier meer dan 3000 boten, inclusief een grote chartervloot. Er is een zeer uitgebreide technische infrastructuur met alles wat je op een boot nodig kan hebben. Diepvries, dinghy en grootzeil waren dan ook snel gerepareerd.  We hebben veel minder schade dan in 2010, toen we de eerste keer de Atlantische oceaan overstaken. Kennelijk toch veel geleerd.

Wegens grote drukte konden we maar twee dagen in de marina blijven. Dat is geen probleem, want je kan hier ook uitstekend ankeren en ondanks de drukte ontmoetten we al snel Pieter en Maria van de Mamacocha en Christoph en Angela van de Ithaka.  Het werd meteen gezellig. Mark en Laura van de Sabbatical-3 hebben hun boot hier geparkeerd en komen maandag terug. We zijn het weekend naar Saint Anne gegaan, vlak om de hoek, met witte strandjes, kromme palmbomen en talloze madras ruitjes. Daarna zijn we weer terug gekomen voor nieuwe accu’s.

De capaciteit van onze gel-accu’s was behoorlijk afgenomen. Mag ook wel na 5 jaar intensief gebruik. Ons typisch stroomgebruik is 20A bij 12V. We wilden nu 8 nieuwe AGM-accu’s, die een grote stroom kunnen leveren DSC08438 (2)voor de lieren en de hydrauliek, en tegelijk ook diep ontladen kunnen worden, om onderweg de generator niet te vaak te hoeven draaien. Ze moeten ook weer snel geladen kunnen worden met de 230A laadstroom die de generator kan leveren.  Ze moeten bovendien passen in onze accubakken, en ook nog ergens in de Caraïben uit voorraad leverbaar zijn. Na lang zoeken op internet vonden we de “Optima Blue Top”, 12V en 75Ah op voorraad bij de plaatselijke accu-winkel hier op Martinique. Dat kwam goed uit. Om ze aan boord te krijgen hebben we weer voor twee dagen een plaatsje in de marina gekregen. In ruil voor de oude accu’s heeft een marina medewerker met zijn elektrische golfkar ons geholpen om de 8 accu’s op te halen bij de accu-winkel en aan boord te brengen, 25 kg per stuk is een heel gewicht. Alles is inmiddels geïnstalleerd een aangesloten. DSC08500 comprWe laden de accu’s nu niet meer dan twee keer per dag.

Bij het monteren van ons gerepareerde grootzeil bleek het spectra zeil ondanks de nog goede vorm, op veel meer plaatsen gedelamineerd te zijn dan we dachten. Niet zo gek na 10 jaar en een rondje wereld. Tijd dus voor een nieuw zeil. Het heeft een levertijd van 6 weken. We laten het zeil leveren op Antigua, waar het ook gemonteerd zal worden en we kunnen zien of alles past. Voor maandag reserveren we nog een keer een plaatsje in de marina om de zeillatten in ons oude grootzeil netjes af te stellen.

DSC08462 comprDit weekend genieten we op onze ankerplek van Gommier races. Gommiers zijn traditionele boten, oorspronkelijk gehakt uit de rubberboom (Gomme) en uitgehold. Nu varen ze in  jollen, 8-10 meter lang met een rechthoekig zeil en een bemanning van ongeveer 10. Erg spannend.

.

.

.

.