Van Faial via Sao Miguel (152 NM) naar Santa Maria (56 NM)

Vila do Porto, Santa Maria, Azoren, vrijdag 2 augustus 2019.

20190728_154844 (2) smallRuim een week geleden, maandag 24 juli, vertrokken we uit Horta. Het weer zag er gunstig uit, een beetje wind uit de goede richting. Later in die week zou er een paar dagen geen wind zijn.

Meteen als we de haven verlaten kunnen de zeilen er al op en varen we met wisselende wind langs Pico. Als we Pico voorbij zijn neemt de wind af. We rollen de genua weg. Met de motor langzaam bij sturen we met 5,5 knoop richting Sao Miguel. Meer wind komt er helaas niet. De motor blijft aan tot we de volgende dag rond het middag uur de marina van Ponta Delgada binnen varen. We zoeken zelf een plaatsje. Het is erg druk. We varen de steigers langs en meren af op de laatste overgebleven plek. Daarna melden we ons netjes op het havenkantoor, dat buiten zicht van de marina ligt op ca. 15 minuten lopen. Onze komst was al doorgegeven vanuit Horta en alle papieren waren al ingevuld, zodat het inklaren erg vlot verliep.

Tot onze verrassing liggen Mike en Jeannette van de Dutch Link aan dezelfde steiger. We hebben hen de afgelopen jaren vaker ontmoet. Het wordt een heel gezellig weerzien.

Ponta Delgada is de hoofdstad van de Azoren. Er is een uitgebreid cultureel programma, met onder anderen het feest van de kwallen. DSC09257 (2) smallMeteen al de eerste avond worden we getrakteerd op een balletvoorstelling in de openlucht. De volgende avond is er een concert van het symfonie orkest van de Azoren, ook in de openlucht. Ze spelen populair klassiek. Toegang is gratis. Inmiddels weten we, dat we een uur voor aanvang aanwezig moeten zijn om een zitplaats te bemachtigen.

In de stad is er een grote markt voor groente en fruit, met diverse kramen voor vis en vlees en een speciale kaas winkel, die alle kazen van de Azoren verkoopt. We vullen onze vers voorraad weer aan. Zondag klaren we uit. Maandag 29 juli is er ook weer wat wind en vertrekken we voor een dagtocht naar Santa Maria, het meest oostelijke eiland van de Azoren. We zijn er nog niet eerder geweest.

DSC09275 (2) smallHet wordt een dagje heerlijk zeilen. Als we de marina van Vila do Porto binnen varen staat de havenmeester al klaar om ons een plek te wijzen en de lijnen aan te pakken. Onze komst was ook hier weer doorgegeven vanuit Punta Delgada en alle papieren waren ook al weer ingevuld.

De marina is klein, maar heeft alle faciliteiten en ligt erg beschut. Er is een kleine vissersvloot die dagelijks uitvaart. De “Club Naval” heeft een terras, een bar en een prima restaurant met elke dag een andere dagschotel. Bovendien is de club dichtbij. Het is een steile klim naar Vila do Porto, dat 100 meter hoger ligt, waar ook een supermarkt is, en het toeristenbureau.

Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Vanaf de haven loopt er een route langs de zuidkant van het eiland. 20190801_134115 (2) smallHet begint met een klim over een goed begaanbaar pad tot ca. 200 meter hoogte en dan stijl naar beneden. We zijn blij dat we wandelstokken hebben meegenomen. Via een trapje komen we uit op zeeniveau. Het laatste stuk klauteren we over de rotsen langs de kust naar het strand van Praia Formosa. Als wij er lopen is het net hoogwater en worden we verrast door een geweldige golf. Moe en nat, maar ook trots en voldaan,  komen we aan, net op tijd voor de bus terug naar de haven.

Vandaag ruimen we op en morgen vertrekken we naar Madeira. We verwachten niet veel wind.