Een weekje achter ons anker in de Algarve

Lagos, woensdag 10 augustus 2022

Achter anker voor de haven van Culatra

Na twee dagen in de havenkom van Portimao, besluiten we verder te varen langs de kust van de Algarve, langs Albufeira, Vilamoura en naar Faro. Dit stuk van de kust bestaat uit fraaie rotsformaties, baaitjes en stranden. Bij Faro wordt de kust vlak en duinachtig. We gaan op vrijdag 29 juli om 8:00 uur anker op in Portimao om met opkomend tij aan te komen bij Cabo de Santa Maria. Met de stroom mee vliegen we rond de kaap. Vervolgens is het rustig water, waar we om 14:00 uur het anker laten vallen bij Olhao, voor de haven van het eilandje Culatra. Het lijkt hier sprekend op de Nederlandse wadden behalve dan dat ze er clams kweken, die we ons uitstekend laten smaken.

Zaterdagochtend vroeg kunnen we met half tij nog net over de schelpenbanken met de dinghy naar de haven van Olhao. Om de juiste route te vinden volgen we een van de vele watertaxi’s, die hier af en aan varen van Olhao naar Culatra.

Helaas heeft Olhao geen reguliere dinghy steiger en worden we in de in de particuliere haven weggestuurd. Na een beetje rondvaren zien we bootjes afmeren bij een afgesloten steiger, waar je rond het gesloten hek kan klimmen. Dat doen we dan dus ook maar. Deze route blijkt niet ongebruikelijk. Bij aankomst krijgen we hulp van vissers op de kant om rond het hek te klimmen.

Olhao heeft een grote markt, gesplitst in twee delen, een voor groente en fruit en de ander voor vis. We zijn er vroeg en het is er gezellig druk. We kopen er vissen voor op de barbecue aan boord.

We blijven in Olhao tot na de lunch om met opkomend water weer over de schelpenbanken terug naar Luna Verde te kunnen varen. Terug aan boord blijkt onze Magma barbecue het nog prima te doen en laten we ons de gegrilde vissen uitstekend smaken.

Met de dinghy langs de Ponta Da Piedade

Na een week achter het anker geleefd te hebben krijgen we zin in de luxe van een marina. We reserveren een plaats voor een week in Lagos. Op maandag 1 augustus gaan we anker op en na een tussenstop in de havenkom van Portimao maken we dinsdag 2 augustus vast in de Marina van Lagos. Hier is alles bij de hand. Een scheepsbenodigdheden winkel en een uitspanning, waar ze de beste gegrilde sardines van Lagos serveren met een lekker glas wijn, de Pingo Doce, een supermarkt om de hoek en de Lidle op 9 minuten lopen. Naaste de haven begint de Ponta Da Piedade, een rotswand met koepels en grotten en verscholen baaitjes en stranden, bijzonder leuk om hier met de dinghy door te varen.

Het plan is om van hier verder naar het zuiden te varen, 550 mijl naar Lanzarote, of 450 mijl naar Madeira. De wind laat ons voorlopig nog even in de steek.
Heel langzaam komt er wat verandering in het weerbeeld en zoals het er nu naar uitziet zouden we vrijdag gunstige wind kunnen hebben om naar Madeira te gaan.