Feest in Vila da Calheta
Marina Calheta, Madeira, zondag 23 juni 2024
Gisteren was het feest. Om 10 uur ’s avonds begon de São João-mars langs de haven. Het is een dansende optocht van ca. 750 deelnemers uit verschillende parochies in de gemeenten van Calheta.. Muziek komt uit geweldige luidsprekers opgesteld langs de route. Toeschouwers dringen langs elkaar over de stoep. Er zijn talloze kraampjes met eten en drinken. Ze verkopen bijna allemaal hetzelfde: Bolo de Caco, een broodje, gebakken van zoete aardappel en bloem, belegd met ham en kaas, en bier en poncha’s, drankjes met vruchtensap, rietsuiker en rum. Na ruim 2 uur is de optocht voorbij en kunnen we genieten van een groots vuurwerk afgestoken van de strekdammen van de haven. De sfeer is super gezellig. Het feest is dan nog niet voorbij, want in een grote tent spelen er diverse bands luidruchtig tot 6 uur in de morgen. Gelukkig is Luna Verde goed geïsoleerd ook voor geluid en met de ramen en luiken gesloten lukt het om in slaap te komen.
We blijven nog even op Madeira
Calheta, Madeira, zondag 9 juni 2024
Op 20 mei aangekomen en nog steeds op Madeira. Het is hier mooi en het weer is aangenaam. Over de Azoren gaat de ene depressie na de andere. Net als vorig jaar besluiten we om nog even niet door te varen. Toen zijn we teruggagaan naar Lanzarote, nu willen we het nog even aanzien.
Mogelijk is het slechte weer op de Azoren het gevolg van “El Nino”, een tijdelijke verandering van het klimaat, die eens in de zeven jaar optreedt en gewoonlijk negen tot twaalf maanden duurt. Het zou dus kunnen dat de huidige “El Nino”, die in maart 2023 begon, ten einde loopt en dat het weer op de Azoren verbetert met de vorming van een stabiel hogedrukgebied.
De marina van Calheta is gezellig en druk. Het is de thuishaven van vissers, die zeebrasem kweken in kooien voor de kust op open zee, van toerbootjes, die met toeristen gaan kijken naar dolfijnen en walvissen en van sportvissers, die jagen op grote vis, zoals tonijn en marlijn. Aan de haven liggen zeven restaurants, waarbij het visrestaurant onze favoriet is.
Boten van “locals” zijn hier afgemeerd met zware veren in de landvasten. Dat is niet voor niets. Als de wind verkeerd is, loopt er een vervelende deining door de haven en schudden de steigers aan de palen. Luna Verde meren we bij voorbaat af aan zo lang mogelijke lijnen. Dat helpt. Toch hebben we twee dagen liggen schudden in de haven en zijn onze landvasten wat langer geworden. Nu is het gelukkig heel rustig.
Met zijn talloze levada’s, irrigatie kanaaltjes die het water van watervallen verspreiden over het eiland, is Madeira een heerlijk wandeleiland.
Met de bus proberen we bij verschillende levada’s te komen. Dat valt niet altijd mee, maar inmiddels hebben we geleerd de dienstregeling beter te begrijpen. De wandelingen die we maken zijn zeker fantastisch.
Natuurlijk gaan we ook naar de hoofdstad Funchal. Dat is ruim twee uur met de bus. De bus gaat niet door de vele tunnels op het eiland, maar langs een prachtige route met mooie uitzichten, maar ook met talloze haarspeldbochten, die met grote snelheid genomen worden. Gelukkig zijn er handgrepen in de bus waar we ons krampachtig aan vasthouden. In Funchal is er de maand juni een “Atlantic Festival”, met diverse exposities en optredens.
Uiteindelijk besluiten we om toch ook nog een auto te huren om het eiland verder te verkennen.