Sydney, NSW, Australia

Sydney, Maandag, 25 Maart 2013

IMG_4756We hebben een leuke tijd gehad. Genoten van weerzien van familie en (zeil-) vrienden, van oud-collega’s en vele bekenden en genoten van kinderen en kleinkinderen. Op zaterdag 9 maart vliegen we weer van Amsterdam via Guangzhou naar Brisbane, waar we een nachtje uitrusten om de volgende dag, het is dan inmiddels dinsdag, met de Tilt Train verder naar de boot in Bundaberg te gaan. Het weer is hier inmiddels ook weer  aangenaam geworden. Een enkel buitje bij temperaturen van 29 graden overdag en 22 graden ’s nachts.

Luna Verde heeft het noodweer van eind januari goed doorstaan. Het heeft toen vier dagen massief geregend. Grote delen van Bundaberg waren ondergelopen. In het complexe lagedrukgebied ontwikkelden zich ook nog een aantal tornado’s.  IMG_4803De sporen ervan zijn nog duidelijk te zien. Steigers en meerboeien in Bundaberg-stad zijn weggespoeld, samen met ca. 70 boten, waarvan er nog een paar op het strand liggen.

In onze marina is de schade beperkt. De werf ligt hoog en de tornado’s zijn er ruim langs gegaan. Aan boord is alles nog schoon en droog. We hebben de ontvochtiger aan gehad en die heeft zijn werk goed gedaan.

Uit Nederland hebben we nieuwe membranen voor de watermaker meegenomen en brandstoffilters en impellers voor de generator en de motor, ook anodes voor de schroef en boegschroef en een nieuwe kruiskoppeling voor in de stuurinstalatie. Een van de lagers was losgeraakt en de koppeling bleek behoorlijk uitgesleten. Eigenlijk is het stuursysteem onderhoudsvrij, maar blijkt wel regelmatig geinspecteerd te moeten worden.IMG_4777

We maken verdere plannen voor groot onderhoud. Luna Verde is weer toe aan een nieuwe laag anti-fouling. De capaciteit van de service accu’s is na vier jaar behoorlijk afgenomen en we  besluiten ze te vervangen door een maatje kleiner , zodat er wat ruimte tussen de accu’s blijft voor koeling. We verwachten dat ze daardoor wat langer meegaan.

Verder blijkt het dek er slechter aan toe dan we gehoopt hadden. Veel van het rubber uit de naden in het teak is verweerd, verpulverd en weggeregend en moet vervangen worden. Als we afspraken gemaakt hebben en de spullen besteld zijn, kunnen we nog even weg. We gaan een weekje naar Sydney, waar we de verjaardag van Wilma vieren.

IMG_5547Sydney ligt 550 mijl zuidelijker, op de 34-ste breedtegraad. Vanuit het vliegtuig zien we het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge al liggen. Een indrukwekkende stad met ca. 4 miljoen inwoners. Sydney scoort hoog op de lijst van leefbare steden.

We hebben een bed-en-breakfast gereserveerd in Paddington. Paddington is een wijk van mode. Op de “intersection” (van Oxford street en Glenmore road) tellen we meer dan 25 boutiekjes van jonge ontwerpers met namen als Nicola Finetti, Josh Groot, Sast en Bide, Rachel Gilbert, Alistar Trung, Jac + Jack, Kirrily Johnston, Bianca Spender, Alice McCall en veel anderen. Op zaterdag lopen we naar de Paddington Markets met mode, sierraden en kunst. Alles is “made in Australia”.IMG_4785

Met de bus en de Sydney harbour ferries komen we overal makkelijk en snel. Natuurlijk eerst naar het Sydney Opera House om kaartjes te kopen. De Carmina Burana staat op het programma van de Concert Hall. De uitvoering is indrukwekkend met alle toeters en bellen, twee piano’s en een celesta, een koor van meer dan 150 man en een kinderkoor van meer dan 50. We genieten er geweldig van, ook van de gezellige uitgaanssfeer na afloop van de voorstelling op de terrassen rond het Opera gebouw.

Ook de natuur is overal aanwezig. We lopen door Hyde Park en de Royal Botanic Gardens. In de verte glinstert het Opera House. Parken lijken hier een soort fitnesscentrum. Iedereen beweegt zich en ziet er doorgaans goed uit. IMG_4850De mensen zijn vriendelijk, beleefd en relaxed . De standaard reactie is: “no worries”.

We gaan een dagje naar het hippe strand: Bondi Beach, een flitsend surfers paradijs. Daar drinken we koffie in het boekencaffee “Gertrude and Alice”, waar  je zit in makkelijjke sofa’s en de tweedehands boeken hoog zijn opgestapeld tegen alle wanden.  Wilma koopt er een Jamie Oliver kookboek met 30 minuten recepten.

Langs de Bundi Iceberg Club, weaar net een commercial voor  Jim Beam geschoten wordt,  lopen we verder over het wandelpad langs de kust in de richting van Coogee.

De volgende dag bezoeken we de Rocks, een hystorische wijk, waar het Museum for Contemporary Art is gevestigd.IMG_4872 Er is net een expositie van het indrukwekkend werk van Anish Kapoor, dat moet je echt gezien hebben, vooral van dichtbij. Ook drinken we nog een biertje in het “Old Fitzroy Hotel” in Woolloomooloo, we eten italiaans in Stanley street, Darlinghurst, en Thai’s op Five Ways, Paddington. De laatste dag gaan we naar de Taronga Zoo.

Met het gevoel dat we eigenlijk te kort in Sydney zijn geweest vliegen we op maandag 25 maart weer terug naar de boot in Bundaberg.

.

.IMG_5435

.

.

.

.

.

.

.

IMG_5495