Van St Maarten naar de Britse Maagden Eilanden

Tortola, Vrijdag 16 mei 2014

IMG_8919We liggen nu voor Cane Garden op Tortola in de British Virgin Islands (BVI’s). Huisjes in groen, geel , roze, paars en blauw, strand hagel wit, en water glashelder. Het ansichtkaart gehalte is hier hoog. Af en toe een wolkje, temperatuur 28 graden en een zacht briesje maken het bijzonder aangenaam. We  wachten op gunstige wind om naar Bermuda te zeilen, 800 mijl naar het noorden. Het Azoren Hoog heeft zich nog niet erg ontwikkeld en depressies rond 40 graden noorderbreedte geven aanleiding tot weinig en veranderlijke wind op de route naar Bermuda. Dat zou wel erg veel motoren worden.  Voorlopig hebben we nog geen haast om te vertrekken. We hebben onze verblijfsvergunning voor de BVI verlengd tot begin juni.


IMG_8941
Tien dagen geleden vertrokken we vlak voor het donker vanuit St. Maarten richting Maagden Eilanden om daar vroeg in de morgen aan te komen. Heerlijk zeilen met een bakstagwindje uit het oosten. Donderdagochtend om acht uur laten we het anker vallen bij Vixen Point, Prickley Pear Island  in de Gorda Sound van Virgin Gorda. Charter boten zijn hier een mega business en het ligt er vol mee, met name catamarans van steeds grotere afmetingen.

.
Vrijdag varen we naar Spanish Harbour om in te klaren. We denken dan nog binnen een week verder te kunnen en vragen een verblijfsvergunning voor zeven dagen. Dan begint het heftig te regenen. We liggen er erg onrustig, maar het weer is te nat om te verkassen. IMG_8952We hebben een gezellige spelletjesavond op de Seaquest, die vlakbij ligt. Door de heftige buien is zelfs het kleine stukje naar de Seaquest  een natte tocht .

Zondag 11 mei wordt het weer beter en varen we naar Trellis Bay op Tortola. Een knusse baai die helemaal vol ligt met meerboeien zodat zelf ankeren  vrijwel niet meer mogelijk is. Er is een bar en een restaurant en er zijn wat winkeltjes. Langzaam wordt duidelijk dat we voorlopig geen gunstige wind naar Bermuda zullen hebben en samen met Jannet gaan we vanuit Trellis Bay met een taxi naar Road Harbour om onze verblijfsvergunningen te verlengen.

Op  woensdag komt Trellis Bay helemaal vol te liggen. Alle meerboeien raken bezet. ’s Avond is er de Full Moon Party, compleet met mocko jumbies (dansers op stelten) en langs de kant van het water de verbazingwekkende vuurballen van Aragorn. IMG_8997Er is een gezellige sfeer met life music en een mengeling van zeilers van veel nationaliteiten.

Donderdag gaan we weer verder. De meest fantastische baaitjes liggen hier een of twee uur varen van elkaar. Het waait weinig, te weinig om te zeilen, dus maar op de motor naar Cane Garden. Meteen weer de accu’s vol geladen, met de watermaker de tanks bijgevuld en het  water in de boiler weer opgewarmd. In Cane Garden Bay is er naast een veld met meerboeien ook nog ruimte om achter je eigen anker te liggen. Dat doen we dan ook. Naast de talloze charters, meest met Amerikanen, liggen hier ook een paar prive boten. De Seaquest, Isola, DJ, de Boomerang en natuurlijk de Luna Verde, allemaal Nederlanders dit keer.

IMG_9033Er is een dorpje aan het strand met palmbomen  Er lopen wat kippen op straat , er is een supermarktje, een wasserette, en drie cafes. Ook een paar grote mangobomen. Met een mandje op een stok worden de rijpe mango’s hoog uit de boom gehaald zonder ze te kneuzen. Een hele kunst.

We vinden de Maagden Eilanden een prima plek om te wachten op gunstig zeilweer naar Bermuda……….