Horta, Pinksteren

Horta, dinsdag 6 juni 2017

20170528_110100 (2)Het wordt hier steeds gezelliger. De Nostress met Maarten en Thea, die we op St. Maarten ontmoetten, is op de terugweg en maakt hier een stop. De Slowfox met Conrad, die we kennen uit Curacao (2012), heeft hier een nieuwe thuishaven gevonden, net als onze buurman hier aan de steiger met de Stella Maris.
Het overwegend Frans variété gezelschap “Festina Lente”, dat hier met 5 boten op bezoek is, besluit nog wat langer te blijven. We ontmoetten de Windsurf, ook een Contest 50 CS, met Peter en Marianne. Ze zeilen met de ARC-Europe van Tortola via Bermuda en de Azoren naar Lagos. 20170602_121625 (2)De laatste 900 mijl hebben ze met de hand moeten sturen, omdat de stuurautomaat ermee ophield. Versleten koolborstels. Gelukkig kunnen wij ze helpen aan een reserve setje, zodat ze weer op tijd met de ARC rally kunnen vertrekken.
Er zijn nog veel meer schepen, ook Nederlanders, die hier een tussenstop maken op weg naar Europa. Wij lijken de enigen, die van Lanzarote zijn  gekomen voor een rondje Oost Atlantische eilanden”.

Intussen nadert Pinksteren, dat hier al meer dan 500 jaar uitbundig wordt gevierd. Dit jaar valt het samen met de nationale feestdagen van 1 juni en van 5 juni.
DSC06346 (2)
Zondag (1-ste Pinksterdag) volgen we tussen twee buien door de processie en schuiven we aan bij de gezongen hoogmis in de centrale kerk. ’s Middags droogt het op en wandelen we de “Monta de Guia” trail, van waar we op 200 meter hoogte genieten van het uitzicht op een nevelig Horta.

Maandag 2-de Pinksterdag is hier een traditionele soep, voor de hele bevolking, die geserveerd wordt aan lange tafels in een tent op de kade aast onze steiger. Ook de president van Portugal komt op bezoek.
’s Avonds klaart het helemaal op. De maan staat  boven Pico, die weer helemaal uit de wolken tevoorschijn is gekomen. Tenslotte worden we ook nog verrast op een concert20170605_225718 (2) “Comemorativo” gegeven door het regionale blazers orkest van de Azoren.