Windkracht 8 langs Portugal

Punta Delgada, Soa Miguel, Azoren, donderdag 20 juli 2017

Hier kunnen we met rustig weer wachten tot we de 900 mijl naar Lagos aan de zuidkust van Portugal aangenaam kunnen oversteken met een stevige knik in de schoot. Diverse fronten verstoren nu nog even het mooie weerbeeld. De verwachting is zelfs, dat het straks met kracht 8 waait uit het noorden langs de Portuguese kust. We blijven daarom nog maar even op Sao Miguel, midden onder het Azoren hoog.

20170716_230233 smallVorige week maandag rond het middaguur uit Velas vertrokken voor 140 mijl naar Punta Delgada. Zoals verwacht weinig wind. We hebben 6 uur gezeild en de Code-zero, onze lichtweer genua, weer eens met plezier gevaren. Na 24 uur, waarvan dus 18 op de motor,  vonden we hier een prima ligplaats, vlak bij de Faja Lobi van Theo en Michelle, die hier al een tijdje waren en op het punt stonden om verder te varen naar Horta. We praatten meteen gezellig bij.

De marina is betrekkelijk nieuw en in  afwachting van toenemend toerisme wat overmoedig aangelegd. Hoewel de grootte wat onbehagelijk aanvoelt, liggen we vrijwel in het centrum van Punta Delgada, een heel gezellige stad, waar het nu hoogseizoen is geworden. Op de culturele agenda van Punta Delgada staan diverse concerten met een overweldigende bezetting en allemaal in de openlucht. DSC06687 smallHet is het VI-de festival van de Musica No Colegio. We genieten van een avondje “Weens”, en avond koralen en een avond opera fragmenten met Elisabete Matos (sopraan).

Met een huurauto rijden we in twee dagen het eiland rond. Sao Miguel is veel groter dan de andere eilanden van de archipel en er is veel te zien, tenminste als je niet in de wolken terecht komt zoals wij bij een bezoek aan het kratermeer Lagoa do Fogo, waar we een prachtig uitzicht gehad zouden kunnen hebben als er geen potdichte mist geweest was.

Bij het Lagoa de Fumas hadden we meer geluk. Langs de rand van het meer zijn heet water bronnen waaruit stoom omhoog spuit.

DSC06761 smallBijzonder indrukwekkend vonden we Sete Cidades, gelegen op de bodem van een krater naast het “blauwe” en het “groene” meer en omgeven door uitbundig begroeide steile kraterwanden. De weg ernaartoe slingert omhoog en weer omlaag en is al even indrukwekkend.

Sao Miguel claimt de enige theeplantage te hebben in Europa. Voor we teruggaan naar de boot brengen we er een bezoekje en laten we de gewelddadige rust, die er van zo’n plantage uitgaat, lekker over ons heenkomen.

We zullen vast nog veel wandelen op dit mooie eiland in afwachting van gunstig weer om verder naar Portugal te varen.