Naar Bermuda, weinig wind, heftig onweer, het wordt fris

St.George’s, Bermuda, zondag, 19 mei 2019.

We hadden veel te klussen in Nassau, maar ook het weer was niet gunstig om te vertrekken. Elke 5 dagen kwam er een front over van Florida richting Bermuda.

20190516_190930 smallOp zondag 12 mei lijkt er zich een hogedrukgebied te ontwikkelen over Bermuda-Azoren, dat de fronten op een afstand moet houden. Het ziet er gunstig uit om te vertrekken. We staan vroeg op en verlaten rond het middag uur de Bahama-bank door het Douglas Channel tussen Booby Island en Rose Island door. Het aquamarijn maakt plaats voor het donker blauw van de oceaan die hier 2000 meter diep is.

Met windkracht 4 uit het zuidoosten varen we de nacht in. De maan is half en geeft al veel licht. Die eerste nacht worden we verrast door een fraai schouwspel van weerlicht aan de horizon. Op onze route blijft het gelukkig rustig.

De volgende nacht mogen we het onweer zelf van dichtbij meemaken. Op de radar hadden we de buien al zien aankomen. Als bliksemafleider hangen we aan beide zijden van de boot een dikke koperen kabel vanaf de mast via de verstaging en de zee-reling in het water. naar bermuda (2) smallOp de top van de mast hebben we permanent een afleider voor statische lading gemonteerd. Marifoon, EPIRB en smartphones leggen we ter bescherming in de oven. En dan breekt vlak na middernacht het spektakel los. Nooit eerder hebben we zo’n schouwspel meegemaakt. Het lijkt daglicht geworden. Het flitst, knalt en dondert aan alle kanten om ons heen. De wind wakkert aan tot 40 knopen, stormachtig, windkracht 8, en de regen stort neer in de vorm van massief water. De zeilen hadden we al geborgen. Met de motor zachtjes aan lopen we voor de wind weg. Binnen wachten we het oorverdovend spektakel af. Het duurt best lang. We vinden het ook best eng. Pas na een half uur begint de wind weer wat af te nemen, de bliksem wordt minder en na een uur is het weer donker. We halen opgelucht adem. Alles is goed gegaan, maar dit hoeven we niet nog een keer mee te maken.

20190516_060017 smallDinsdag, draait de wind wat naar het zuiden en neemt langzaam verder af. We zeilen met de motor bij. Woensdag ochtend om 6:00 is er geen wind meer. Pas om 17:00 komt de wind weer terug, maar nu uit het noord- noord westen. Voor het eerst sinds lange tijd zeilen we weer eens onder helling, aan de wind.

Het wordt ook kouder. De temperatuur van het water is van dik 29 op de Bahamas afgenomen naar 25 graden en ’s avonds kleden we ons warm aan. Het is duidelijk dat we het Caribisch gebied verlaten hebben. Het ochtendgloren ziet er anders uit.

20190518_085616 (2) smallDe maan wordt voller en bezorgt ons heldere nachten. Elke dag downloaden we een grib-file met het overzicht van de ontwikkeling van de wind. We proberen stiltes te vermijden. Donderdag lukt het nog om 10 tot 15 knopen wind te houden, maar daarna gaat de motor aan voor het laatste stuk in een rechte lijn naar St. George’s.

Het is volle maan als we Bermuda naderen. We melden ons over de radio bij Bermuda Harbour Radio. Na 6 dagen, en 832 mijl meren we af bij het inklaringskantoor op Ordnance Island, St. George’s