Van Lagos naar Olhao

Olhao, dinsdag 5 september 2017

Gister voor anker gegaan achtelast mapr Ilha da Culatra. Het lijkt hier erg op de Waddenzee, maar dan aan de Algarve. Het is erg lekker weer. Zonnig met een zacht briesje en het water is 24 °C. Het verschil tussen hoog en laag water is hier 3 meter, maar omdat we op het wantij liggen, stroomt het niet erg hard rond de boot en kunnen we veilig zwemmen.

Bij wijze van afscheid zijn we zaterdag nog even sardientjes gaan eten bij ons favoriete vis restaurant aan de haven van Lagos en zondag zijn we vertrokken. De generator en de watermaker, die we voor vertrek naar Nederland geconserveerd hadden, hebben we weer operationeel gemaakt. De laatste was is gedaan en alle voorraden zijn weer aangevuld. We kunnen er zeker weer een maand tegen.

Het plan is om eerst langs de Algarve te hoppen. De eerste dag maar een klein stukje tot Portimão. Onderweg gaan we nog even de lagune bij Alvor in, maar het is er te ondiep om door te varen naar een beschut ankerplekje. We ankeren iets verder voor het strand, in de havenkom van Portimão. 20170831_095940Daar kunnen we zwemmen rond de boot. Het is ook een prachtige gelegenheid om onze verse zeebaarzen te grillen op de barbecue.

Het weer hier aan de kust is redelijk stabiel. Zonnig en warm, 25-28 °C,  ‘s ochtens weinig wind, ‘s middags aantrekkend tot krachtig of hard, meestal uit noordelijke richting. Zo ook als we van Portimão verder gaan in de richting van Cabo de Santa Maria, alleen komt dan de wind in de middag eerst uit het zuiden en draait vervolgens naar het noordwesten om toe te nemen tot windkracht 6.

Dat schiet wel lekker op en het is ook nodig, want we zijn te laat om met hoog water bij Santa Maria de Ria Formosa in te varen. We zullen dus de ebstroom tegen krijgen. Als we aankomen staat er al een stevige eb van 4 knopen en varen we langzaam naar binnen over onstuimig water. Eenmaal binnen in de lagune keert de rust terug. 20170905_111242We komen in een wadden-achtig gebied met mooie eilanden en veel vogels.

Er valt hier veel te zien. We denken er zeker een week te blijven.