Van Rabat terug naar Lanzarote

Marina Rubicon, Vrijdag 29 September 2017.

DSC07175Wij zijn al weer twee dagen “thuis” en super gezellig ontvangen op dit mooie eiland. We hebben Luna Verde afgespoeld. Zij ligt er weer glimmend bij.  Het was wel een erg bewerkelijke tocht vanuit Rabat hiernaartoe.

Na een week besloten we, dat de eerste kennismaking met Marokko er op zat. Het was ons bijzonder goed bevallen. Vriendelijke mensen, lekker eten, veilige omgeving. We komen zeker terug om ook de andere havens aan de Atlantische kust van Marokko  te bezoeken.

Zondag ochtend, 24 september, klaren we uit. Door het loodsbootje worden weer over de ondiepten naar buiten geleid. We moeten het bootje nauwkeurig volgen. Deze keer is het ruim voor laagwater, zodat we zeker voldoende water onder de kiel houden op weg naar buiten. Er loopt al wel een behoorlijke eb.
Om 10:30 uur passeren we de havenhoofden. We motoren ca 15 mijl naar buiten om de NO-wind op te pakken. De totale afstand naar Lanzarote is ca. 500 mijl, 3 dagen varen. De verwachting is windkracht 4 uit NO voor de gehele route. Dat zou plat voor het laken zijn, niet onze favoriete koers. Rabat - lanzaroteWe besluiten daarom het advies van ons route-planning-programma te volgen en voor de wind af te  kruisen, steeds ca. 130 graden aan de wind. Het vaart heel aangenaam, minder geslinger op de golven, en mogelijk ook nog sneller. Het is bovendien de koers waarop we de Code-Zero zouden kunnen voeren, ons lievelingszeil voor 60-120 graden aan de wind tot windkracht 4, maar als we het zeil weer uitrollen, dan blijkt het laminaat in de top van het zeil zover losgekomen, dat het zeil op instorten staat. Einde leven na 10 jaar trouwe dienst. Het was het zeil dat ons altijd de geweldige kick gaf van “lekker zeilen”. Verder nu met onze high-aspect genua.

Ongeveer halverwege, in de nacht van maandag op dinsdag, voor de kust van Essaouira, komen we in een buiencomplex terecht. De wind varieert tussen stilte en een frisse bries en draait ook nog alle kanten uit. Het zeilen wordt erg bewerkelijk. IMG_9767Na drie keer gijpen in het donker besluiten we om onder de rest van de buien door te varen op de motor.
Ter hoogte van Agadir pakken we de wind weer op. In een strook van ca. 50 mijl breed waait het NNO, 15 knopen. Aan de ene kant van die strook, meer naar het westen, en aan de andere kant van die strook, onder de kust, waait het minder. Zo zeilen we het laatste stuk heel voorspoedig, om woensdag, op het einde van de middag in Marina Rubicon af te meren. Afgelegde weg deze trip is 518 mijl in drie dagen en 7 uur.

De komende maanden Rubicon onze thuishaven zijn. We vetrokken van hier in januari van dit jaar voor een rondje Oost-Atlantische eilanden. Via de Kanarische eilanden gingen we naar de Azoren en vandaar via de Algarve en Marokko weer terug. Totaal afgelegde afstand: 3388 mijl.